Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Back-enders in Barcelona: Craft CMS conferentie Dot All 2023

Ieder jaar organiseert Pixel & Tonic (de organisatie achter Craft CMS) de conferentie Dot All. De plek om samen te komen met andere developers en geïnteresseerden om meer te leren over Craft en de mogelijkheden die eraan zitten te komen. Laten wij bij a&m impact nou helemaal fan zijn van Craft. Met andere woorden: tijd voor een a&m werkuitje. In november 2023 vond het plaats in het prachtige MACBA Convent dels Ángels in Barcelona. Met een delegatie van vier Back-end developers reisde a&m af naar Barcelona om de conferentie bij te wonen.

Wat is Dot All?

Voor de echte kenners is Dot All misschien wel het evenement waar ze ieder jaar reikhalzend naar uitkijken. Het kan echter ook maar zo dat je er nog nooit van hebt gehoord. Daarom toch even kort, wat is Dot All? Het is een jaarlijkse conferentie georganiseerd door Pixel & Tonic, de organisatie achter Craft CMS. Dit een commercieel open-source CMS waar al onze oplossingen op draaien. Tijdens de conferentie worden er verschillende workshops gegeven over de nieuwste Craft-functionaliteiten en presentaties over het inzetten van Craft. Daarnaast is het vooral ook het moment om samen met andere Craft-gebruikers te sparren en van elkaar te leren, zodat je nog meer uit het Craft CMS kan halen.

Wat hebben we allemaal gedaan?

Maandag eind van de dag, na eerst een dag hard bikkelen op kantoor, trokken Harm, Frank, Wessel en Joris naar het vliegveld om het zonnige Barcelona tegemoet te vliegen. En omdat wij graag business met een beetje pleasure combineren, werd deze mooie trip ingeluid met een klein biertje op het vliegveld. Daarna “vroeg naar bed” om klaar te zijn voor een week vol sessies!

Harm neemt je mee tijdens de vier leerzame, inspirerende en gezellige dagen.

Dag 1 - workshops

Vroeg uit de veren, want de eerste dag van de conferentie stond in het teken van een workshop rondom de ontwikkelingen van Craft CMS 5, waarvan de release gepland staat in het eerste kwartaal van 2024. De ochtend startte met een presentatie van een alpha-versie van het nieuwe Craft CMS, daarna kon er in de workshop geëxperimenteerd worden met de nieuwe features. Leuk om zo al beetje gevoel te krijgen voor wat eraan zit te komen. Dat maakte ons wel enthousiast!

Waar we onder andere mee mochten experimenteren? Nou, bijvoorbeeld:

  • Een groot deel van de workshop ging in op verbeteringen aan de Author Experience (AX) en Content Modeling in de beheer omgeving van Craft CMS. Er zijn bijvoorbeeld interface elementen toegevoegd waarmee de weergave van relaties tussen verschillende elementen en content worden verbeterd; de zogenaamde “element chips” voor een compacte weergave en “element cards” voor een wat uitgebreidere weergave. Zo kun je in de element cards thumbnails en samenvattingen van gekoppelde elementen weergeven. Element cards worden onder andere toegepast in een nieuwe weergave van de element index.
  • Nog iets interessants: de “entrification” die is ingezet in Craft CMS 4 wordt doorgezet. Zo worden na onder andere categorieën, tags en globals ook Matrixblokken naar entries. Dit heeft als gevolg dat er ook een andere weergave voor Matrixvelden gerealiseerd kan worden; een tabelweergave waarin gebruik wordt gemaakt van de verbeterde element index. De entrification van Matrixblokken brengt nog een ander voordeel met zich mee: de langverwachte nested-Matrixblokken! Vet toch?!

Verder waren het migreren van de content tabel naar een content kolom en het gebruik van meerdere field-instanties per field-layout veelbesproken onderwerpen gedurende de drie dagen van de conferentie. Zo ook op de eerste avond bij het ontmoeten van andere conferentiebezoekers in een van de vele kroegjes die Barcelona rijk is.

Dag 2 - conferentie

Op de tweede dag begon de conferentie dan echt. Er waren dertien talks verspreid over twee tracks, we konden dus kiezen welke talks het meest interessant waren voor ons. Een aantal hoogtepunten volgens het team:

  • Craft CMS and DDEV Together - Randy Fay | Bij a&m impact werkten we ook voor Dot All 2023 al met DDEV voor lokale ontwikkeling. Deze talk gaf ons meer inzicht in hoe we DDEV effectiever kunnen inzetten en configuraties met elkaar kunnen delen. Met name een alternatief voor het resource-intensieve Docker Desktop en de PHPStorm integratie zorgen nu al voor een efficiëntere lokale ontwikkelomgeving binnen a&m impact.
  • Enhancing Your Site’s Search Experience With Craft - Gregor Terrill | De zoekfunctionaliteit is een van de belangrijkste features van onze portalen. We kregen via deze talk een beter inzicht van de interne werking van zoeken binnen Craft CMS en de mogelijkheden voor het tweaken daarvan of het toepassen van een volledig externe zoekoplossing. Gezien we al geruime tijd bezig zijn om het zoeken te verbeteren en optimaliseren (onder andere met AI) was dit dus een zeer interessante aanvulling op de reeds aanwezige kennis en oplossingen!
  • A Little More Custom - Ben Carr | Eigenlijk zijn al onze oplossingen customizations op de bestaande Craft CMS oplossingen. Geen wonder dat deze talk interessant voor ons was! Ben Carr toonde een aantal oplossingen die wij nog niet tegen waren gekomen, maar waar we meteen waarde voor onze portalen in zagen. Food for thought!

Een presentatie terugkijken? Alle talks zijn te vinden op https://craftcms.com/events/dot-all-2023#videos

Tijd om te netwerken

Na de conferentie op dag 2 was het tijd voor de officiële Dot All afterparty op het dak van Hotel Pulitzer. We spraken daar onder het genot van een hapje en een drankje met een aantal van de sprekers waar we eerder die dag door geïnspireerd werden en natuurlijk ook met veel van de andere bezoekers. Met een groep andere developers werden al direct ideeën over Craft CMS meet-ups in Nederland geopperd, dit soort evenementen waar je kunt sparren met gelijkgestemden werkt aanstekelijk!

Dag 3 - conferentie

De laatste dag van de conferentie brak alweer aan. Vandaag stond er maar één track op de planning. We verheugden ons het meest op de eerste en laatste talk van de dag.

  • “State of Craft 2023” door Brandon Kelly | We trapten af met een presentatie van de oprichter en CEO van Craft CMS en een aantal anderen van het Pixel & Tonic team. Naast de aankondiging van Craft Cloud (een dedicated Craft CMS hosting platform) en Commerce 5 (de nieuwe versie van de Craft CMS e-commerce oplossing) werd er vooral gesproken over de innovaties in Craft CMS 5.Aanvullend op de workshop van de eerste dag, hoorden we hier over het verdwijnen van de Redactor editor (die nu in al onze projecten gebruikt wordt) en het omarmen van CKeditor. Er komen veel mooie dingen aan op het gebied van CKeditor zoals een nieuw soort contentveld in
  • Craft CMS 5: longform content. Op de achtergrond werkt dit veld met Matrixblokken. Dit zorgt voor een nieuwe manier van content editing in de Craft CMS beheer omgeving en dus een verbeterde AX.
    Pixel & Tonix panel | Als afsluiter konden we nog net het Pixel & Tonic panel meepakken, voor we vlug richting vliegveld moesten voor de terugvlucht. Er werden vragen vanuit het publiek beantwoord door het Pixel & Tonic team. Daarbij werd nogmaals ingegaan op CKeditor. Het publiek werd gerustgesteld met de belofte van een CLI command voor het omzetten van bestaande Matrixblokken naar het nieuwe longform content veld. Ook werd de vraag die iedere Craft CMS developer al sinds 2020 bezighoudt beantwoord: Craft CMS gaat re-frameworken naar het Laravel Framework, waarschijnlijk al in Craft CMS 6.

Food for thought

Nog even tijd voor een aantal selfies in het prachtige Barcelona en een laatste borrel om te proosten op drie heel inspirerende dagen. Onze back-enders konden niet wachten om thuis in het net zo mooie Doetinchem hun opgedane kennis te delen met de rest van het team en samen aan de slag te gaan met alle nieuwe ideeën!

Volgende keer ook mee?

Lijkt het je tof om samen met collega's te ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van Craft CMS en PHP. Samen bouwen aan een portaal dat door meer dan 265.000 users dagelijks wordt gebruikt? Wij zoeken nog Back-end developers om ons team te versterken. Check snel onze vacatures voor meer informatie.

© 2024 a&m impact