Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

PHP achterhaald? Echt niet!

De lijst met vooroordelen over PHP is lang. De strekking is bijna overal hetzelfde: PHP is verouderd, achterhaald en dood. Maar is dat wel zo? Bij a&m impact maken we al jaren met veel plezier én succes gebruik van PHP als basis voor onze digitale communicatieoplossingen. Wat wij er zo fijn aan vinden, dat delen we graag met je.

Wat is PHP?

Voor de meeste developers is het natuurlijk geen onbekende taal, maar toch even kort uitgelegd. PHP (een acroniem voor PHP Hypertext Preprocessor) is een veelgebruikte open-source scripttaal die in 1994 is gecreëerd als eenvoudige taal om HTML te manipuleren. Terwijl PHP nooit ontworpen is voor algemeen gebruik, werd het al snel gezien als de perfecte aanvulling voor HTML en CSS. Mede vanwege de korte leercurve groeide PHP uit tot de meest gebruikte programmeertaal voor webapplicaties. Inmiddels maakt 76.5% procent van alle websites gebruik van PHP.

Vooroordelen

Als je dat zo leest, dan is het niet meteen duidelijk waarom er zoveel vooroordelen over PHP zijn. Het was onder developers juist enorm populair. Echter waren er tot en met PHP 5 performance- en beveiligingsproblemen en ontstond er ergernis over inconsistenties in de syntax. Hoe meer van dit soort problemen zich opstapelden, hoe meer developers toch afhaakten. Wellicht dat daar het vooroordeel ‘PHP is achterhaald’ is ontstaan. Een vooroordeel dat zelfs nu nog merkbaar is aan de weinige aandacht die er op scholen besteed wordt aan deze scripttaal. Jammer, want dat is het verre van. Integendeel, voor ons werkt het al vele jaren heel fijn en maken wij er de tofste oplossingen mee.

Waar we nu staan

Met de ontwikkelingen in PHP 7 en 8 is PHP gegroeid naar een volwassen taal met een rijke omgeving van moderne frameworks. Zo werd eind 2023 PHP 8.3 gereleaset met features als typed class constants en het deep-clonen van read only properties. Voor november 2024 staat PHP 8.4 alweer gepland. Onder andere dankzij The PHP Foundation wordt er constant hard gewerkt om de taal veiliger en strikter in het gebruik te maken. Je leest het: PHP achterhaald? Echt niet! Bij a&m impact gaan we PHP dan ook voorlopig nog als meest belangrijke server-side taal gebruikt worden.

Ben jij ook een pro met PHP?

Hebben we jou er wel van overtuigd om deze scripttaal (nog) een kans te geven? En lijkt het je tof om ook te bouwen aan toffe oplossingen met o.a. PHP als basis, die door meer dan 265.000 zorgmedewerkers gebruikt worden? Check dan onze vacatures, wij zoeken nog collega’s!

© 2024 a&m impact